Filosofie, Life coaching, Praktische tips, Yogataal

Ishvara pranidhana

“Ik verbind mij met de bron van alles”
Ishvara pranidhana is een sanskriet term, de laatste van de vijf niyama’s (morele idealen) uit de klassieke yoga. In het Nederlands wordt ishvara pranidhana vertaald met overgave aan de allerhoogste. Dat kan god zijn, of het universum, de kosmos, de Bron, universele levensenergie, net hoe jij het wilt noemen. Ishvara pranidhana gaat niet over geloof maar over het maken van verbinding met de bron van jouw leven, in het vertrouwen dat alles wat je in je leven nodig hebt of wenst, er voor je is en naar je toe zal komen.

Affirmaties om ishvara pranidhana te ontwikkelen

In de blogserie Yogafilosofie en de moderne mens vertaal ik de eerste twee stappen uit de Raja yoga (yama’s en niyama’s) naar een serie affirmaties die jij kan gebruiken om jezelf innerlijke kracht te geven. In deze elfde en laatste aflevering zijn de affirmaties gericht op het ontwikkelen van ishvara pranidhana, overgave aan de allerhoogste. Overgave, dat is je ego afleggen en in verbinding met het goddelijke alles opbouwen. Als je moeite hebt om de controle los te laten, bindingsangst hebt of de verbinding met het universum niet (meer) voelt, dan is ishvara pranidhana jouw thema.

Hoe gebruik je affirmaties?

Kies de affirmatie die weergeeft waar jij jezelf graag in wil versterken en zeg de affirmatie meermaals per dag tegen jezelf. Liefst hardop. Je kan de affirmatie ook op een kaartje of post-it schrijven en deze bij je dragen of op een opvallende plek in huis ophangen. Kies na verloop van tijd een andere affirmatie. Bv. als je merkt dat de gewenste verandering in jou is ingezet, of als jouw behoefte verandert.

Affirmaties die je helpen de allerhoogste waar te nemen

“Ik zie het goddelijke in alles. Ik sta open voor magie. Ik zie het grote in het kleine. Ik leef in een staat van verwondering.”

Affirmaties die je helpen verbinding te maken

“Ik ben een manifestatie van energie. Ik sta in verbinding met het universum. Ik ben omringd door voedende energie. Ik ben zorgvuldig met alles om mij heen. Ik ben deel van het kosmische plan. Ik ben deel van alles.”

Affirmaties die je in een staat van overgave brengen

“Ik laat mij leiden. Ik ben een instrument van het universum. Ik laat het gebeuren. Uw wil geschiede. Ik ontvang vrij. Ik dans door alle melodieën van het leven. Ik volg de stroom. Ik vertrouw op het goede.”

Dit is het laatste deel in de blogserie Yogafilosofie en de moderne mens. De serie is verschenen tussen januari 2018 en september 2019 en biedt affirmaties bij alle yama’s en niyama’s. Kijk ook op mijn Instagram voor een selectie van de affirmaties.
Heb je zelf een mooie affirmatie bij het thema overgave? Deel ‘m graag hieronder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s