Praktische tips, Yoga houdingen, Yoga technieken, Yogataal, Yogavormen

Internationale Yoga Dag

Op de eerste dag van de zomer, 21 juni, is het Internationale Yogadag. Dé feestdag van de yogawereld! Wereldwijd zetten yogascholen de deuren van hun leslokalen open en verwelkomen je voor een kennismaking met hun programma. In de reguliere lessen of in bijzondere events, bij mooi weer in de buitenlucht. Vaak gratis, en anders tegen een zelfgekozen bijdrage of donatie. Yogadocenten trekken hun mooiste outfit aan en hebben een grote smile op hun gezicht. Zo stralend als de wereld vandaag is, zo zou die door yoga altijd kunnen zijn. Want een betere wereld begint bij jezelf en straalt vervolgens uit op jouw directe omgeving.

Waarom deze dag?

Internationale Yoga Dag bestaat sinds 2015. De Minister President van India, het land waar yoga is ontstaan, had daartoe een half jaar eerder voorstel ingediend bij de Verenigde Naties, dat door alle betrokken landen unaniem is aangenomen.
“Yoga is an invaluable gift of India’s ancient tradition. It embodies unity of mind and body; thought and action; restraint and fulfillment; harmony between man and nature; a holistic approach to health and well-being. It is not about exercise but to discover the sense of oneness with yourself, the world and the nature. By changing our lifestyle and creating consciousness, it can help in well being. Let us work towards adopting an International Yoga Day.”
– Narendra Modi, UN General Assembly

Traditie van de eerste Yogi

De datum 21 juni is niet zo maar gekozen. Voor ons is dit het begin van de zomer en de langste dag van het jaar. Overal ter wereld heeft deze datum een speciale betekenis. Ook in de yogatraditie. Midzomer, de langste dag van het jaar, markeert het begin van Dakshinayana, een periode waarin de natuur je helpt als je aan je spirituele ontwikkeling werkt. De tweede volle maan na midzomer wordt in India Guru Poornima genoemd. Dan start een periode waarin goeroes hun wijze lessen gratis of tegen geringe vergoeding delen. De yogalegende verhaalt dat de god Shiva, de eerste yogi, op deze dag begonnen is met het verspreiden van de kennis van yoga onder de mensen. Het bijzondere verhaal hoe dat zo kwam vertel ik vaak in mijn yogalessen.

Doe mee met Internationale Yoga Dag

Kijk hier voor een overzicht van alle speciale yoga activiteiten bij jou in de buurt, tijdens Internationale Yoga Dag 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s