Life coaching, Praktische tips, Voelen, Yoga technieken, Yogavormen

Applaus voor jezelf

“Als jij in de spiegel kijkt, wat zie je dan?”

Ik heb deze vraag een tijdje bij wijze van test gesteld aan iedereen die tegenover mij op de yogamat of aan de coachingtafel kwam zitten. Benieuwd naar de antwoorden. En tegelijk wist ik het eigenlijk al. “Ik zie wallen onder mijn ogen”, zei iemand. “Een te grote neus en een scheve voortand”, zei een ander. “Jee, mijn haar zit hartstikke rommelig”, zei een derde. En weer iemand anders zei “Ik zie een paar kilo’s te veel”.

Goh, zei ik dan

“Ik zie een hele lieve, mooie vrouw. Met vriendelijke bruin-groene ogen, een open blik. Ik zie dat ze rust uitstraalt. Ze komt positief en krachtig over. Ook gevoelig. Ik zie haar ontspannen zitten. Haar mondhoeken krullen een beetje omhoog. Haar haar valt luchtig om haar gezicht. Het is bruinrood van kleur. Oh, nu strekt ze zich op, om rechtop te gaan zitten”. Tegelijk deed ik dat dan, en we moesten er samen om lachen.

Om direct serieus verder te gaan. Want mijn observatie – die overigens niet altijd over mijzelf ging maar veel vaker over degene die tegenover mij zat – was altijd aanleiding voor een gesprek. Een gesprek over hoe kritisch vrijwel iedereen naar zichzelf is. Hoe we onszelf beoordelen op wat er allemaal ‘niet in orde’ is aan ons. Ons uiterlijk, gedrag, ons leven, ons doen en laten. En hoe je je zelfbeeld daarmee afbreekt. Hoe je jezelf vergelijkt met anderen die allemaal mooier, slimmer, succesvoller en extraverter lijken te zijn dan jij. Waardoor jij je soms – en misschien steeds vaker – een waardeloze nietsnut kan voelen.

Zo zonde

Want niets is minder waar. Jij bent geen waardeloze nietsnut. Jij bent een goddelijk schepsel met het goddelijke vermogen te scheppen. Jij kan nieuw leven scheppen, je kan jóuw leven scheppen, je kan jezelf van buiten én van binnen scheppen. Zonder dat jij je daarvan bewust bent, doe je dat zelfs allemaal al. Alles wat jij ervaart en ziet, heb je zelf geschapen. Het is jóuw realiteit. Dat waar jij de focus op legt, daar waar jij energie in stopt, dat ontstaat en groeit! Of het nu gedachten-energie is of een fysieke actie, jij brengt jouw realiteit tot leven. Dus als jij in de spiegel kijkt en je focust je op wallen onder je ogen, dan zie je ze ook. Maar als je in de spiegel kijkt en je kijkt naar de stralende twinkeling in je ogen, dan zie je die. Zonder wallen.

Versterk je zelfbeeld

Dus, om je zelfbeeld weer op te bouwen is het nodig dat jij jouw energie goed gebruikt. Namelijk: door je energie positief op jezelf te richten. Leg die kritische stem(men) vanaf nu het zwijgen op en zwelg in complimentjes aan jezelf. “Yes! Mijn ogen stralen”. “Wow, ik heb superlekker gekookt”. “Yippie! Ik heb de leukste man/vrouw van de wereld aan de haak geslagen”. “Hoera, mijn haarcoupe heeft de orkaan doorstaan”. “God, wat voel ik me lekker in mijn lijf”. Zoiets dus. Dat is stap 1.

Klaar voor jouw volgende stap? In mijn life coachingpakket komen de vervolg stappen om je zelfbeeld op te peppen aan bod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s