Filosofie, Intuitie, Life coaching, Praktische tips, Voelen, Yogataal

Familie karma

“Goh, wat lijk jij op je moeder!”, werd mij vroeger wel vaker gezegd. “Helemaal niet!”, vond ik als kind. En trok er over het algemeen een nukkig gezicht bij. Want ik wilde helemaal niet op mijn moeder lijken. Ik wilde alleen maar op mezelf lijken. Als ik nu naar foto’s van vroeger kijk zie ik eerlijk gezegd de overeenkomst ook helemaal niet zo. Ik vond juist altijd dat mijn broer op mijn moeder leek, en ik op mijn vader. Als volwassenen veranderde dat. Mijn broer leek uiteindelijk als twee druppels water op mijn vader. Ik niet meer. Alleen in bepaalde fysieke kenmerken. De kleur van mijn ogen bijvoorbeeld. En de vorm van mijn kuiten! Voor de rest herken ik uiteindelijk dan toch heel veel van mijn moeder in mijzelf. Zowel qua uiterlijk als bepaalde karaktertrekjes. Toch ben ik gelukkig nog grotendeels heel anders, vind ik zelf. Pffff. Niemand wil toch een kopie van z’n ouders zijn?

DNA en genen

Hoe komt het toch dat je – vroeg of laat – meer op je ouders gaat lijken dan je misschien lief is? Deels zit het in je bloed: DNA en genen bepalen een groot deel van je fysieke aanleg en lichaamsbouw. Maar de vorm, die ligt niet vast. Een pasgeboren baby lijkt de eerste weken sterk op de vader. Dat schijnt van nature zo te zijn, zodat de vader – die er nooit 100% zeker van kan zijn dat hij de verwekker is – het kind herkent (en erkent) als het zijne. En het niet, zoals bij de dieren nogal eens gebeurt, verstoot. Pas na de tweede maand verandert de baby van uiterlijk en kan meer op de moeder gaan lijken. En de rest van je leven heb je zelf in de hand hoe jouw ‘vorm’ is. Al lang geleden ben ik me bewust geworden van de waarheid van ‘Je bent wat je eet’, en maak ik daar bewuste keuzes in. De manier waarop je voor je fysieke lichaam zorgt en het voedt, de verzorgingsproducten die je gebruikt, de beweging die je het geeft (sport of yoga), je hormoonhuishouding en gezondheid; ze zijn allemaal van invloed op de vormen die je lichaam tijdens je leven heeft.

Voorouders

Dat je familie en de omgeving waarin je opgroeit groot effect hebben op de vorming van je karakter en persoonlijkheid, daarvan is inmiddels iedereen wel overtuigd. Het is met heel veel studies wetenschappelijk aangetoond. In de yogatraditie gaan we echter verder dan de invloed van je ouders. We erkennen óók een na-ijlend effect van de familielijnen, handelingen en gedragspatronen die er lopen vanaf generaties vóór jouw ouders. Dat heeft niet alleen te maken met hoe je eruit ziet en hoe jouw karakter of persoonlijkheid is. Het is ook medebepalend voor de dingen die je in je leven meemaakt. Ik heb het hier over familie karma.

Karma

Eerder schreef ik over de Wet van Karma. Deze wet stelt dat iedere handeling een energiekracht voortbrengt, die ons met gelijke munt wordt terugbetaald. Karma speelt niet alleen op individueel niveau, maar ook op het niveau van de familie waaruit je stamt, de (culturele of religieuze) groep waar je deel van uitmaakt, het land waarin je woont, het volk waartoe je behoort en uiteindelijk op het niveau van de hele mensheid als groep. Voor al die groepen geldt, dat er door de tijden heen fraaie en minder fraaie handelingen zijn gedaan die een na-ijlend effect hebben in deze tijd, in jouw leven. Puur door de energetische verbinding die je – door tijd en ruimte heen – met die vroegere groepsgenoten hebt.

Wanneer is er sprake van karma?

Als jij dingen meemaakt in je leven die je niet kan plaatsen, en waar andere familie- of groepsleden pertinent niet over willen praten, dan is er kans dat je te maken hebt met een stuk familie- of groepskarma. Vaak zijn taboe onderwerpen waar men zich voor schaamt binnen een familie of groep namelijk belangrijke aanwijzingen voor stukken actief karma. Ga eens na of er sprake kan zijn van bepaald gedrag, een keuze of de leefwijze van een voorouder of vroegere groepsgenoot, waarvan de effecten in jouw leven na-ijlen. In meditatie kan je hier een goede indicatie voor krijgen.

Waarom zou je familie- of groepskarma willen stoppen?

Omdat karma je uitlokt tot onbewust gedrag en dingen op je pad brengt waar je last van kan hebben, terwijl jij zelf er niet de veroorzaker van bent. Nu kan je natuurlijk je schouders optrekken en denken ‘ik ga de shit van een ander niet opruimen’, en gelijk heb je. Alleen het vervelende van karma is, dat het bij je aan blijft kloppen, net zo lang tot het geneutraliseerd is. En dat kan een (of meerdere) leven(s) lang duren. Helaas. En eigenlijk is het met karma net als met wensen: als het zich aan jóu voordoet, ben jíj de aangewezen persoon om ermee om te gaan. Bij wensen gaat het dan om het realiseren ervan, bij karma gaat er dan om het stoppen ervan.

Hoe stop je het effect van karma?

Het is aan jou om je bewust te worden van de karmische lading en de energie te neutraliseren. Om het taboe van zwijgen in je familie of groep te doorbreken en het gebeuren juist in het licht te zetten. Door het te begrijpen en het in het licht te zetten, verliest het z’n kracht. Vervolgens zet je bewust een andere beslissing of handeling in. Daarmee stop je het effect van de wet van Karma en komt het ripple effect voor eens en altijd tot stilstand.

Heb je vragen over of ervaringen met karma? Schrijf ze hieronder of mail me! Vind ik leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s