Challenge, Life coaching, Praktische tips, Voelen, Yogavormen

De 5 talen van de liefde

Liefde! In de yoga zeggen we dat alles energie is en dat energie liefde is. Ofwel, alles is liefde. Geen wonder dat liefde zich in veel talen uitdrukt. En dan bedoel ik geen Engels of Chinees. Nee, ik bedoel de vijf talen van de liefde. Nog niet van gehoord?
Uit onderzoek is gebleken dat er wereldwijd 5 manieren zijn waarop mensen hun liefde aan een ander uiten. Voor de duidelijkheid, het gaat hierbij om ‘gezonde’ manieren van je liefde uiten, niet om dwangmatigheden, vervormingen of fetisjes. En ook niet over hoe je een huwelijksaanzoek doet. Nee, gewoon in het dagelijks leven je liefde (of genegenheid, of vriendschap of waardering) laten blijken aan een ander, daar hebben we het over. Die 5 manieren zijn dus over de hele wereld gelijk, ongeacht cultuur, spreektaal etc.

De 5 love languages quiz

Welke van de vijf talen van de liefde (her)ken jij? Dit zijn ze:
Het geven van kadootjes
Hieronder vallen alle kadootjes, van klein vakantie souvenir tot die diamanten ring. Ook de bos bloemen, de doos chocolade en dat lekkere wijntje dat je meebrengt vallen onder deze taal. Als jij iemand bent die tijdens een rondje door de stad overal bij denkt ‘oh, dat is leuk voor die of die’, is er grote kans dat dit jouw voorkeurstaal is.
Samen dingen doen
Bij deze taal van de liefde staat het gezamenlijk ondernemen van activiteiten centraal. Van romantische etentjes tot samen de hond uitlaten. En van samen naar de markt tot samen naar de Zuidpool. Of van samen sporten of yoga doen! Als jij vaak aanbiedt om met een ander mee te gaan omdat je vindt dat het samen gezelliger is, is er grote kans dat dit jouw voorkeurstaal is.
Is ‘samen dingen doen’ een van jóuw favoriete manieren om je liefde of vriendschap te tonen? Doe dan samen met een yogamaatje mee aan mijn Yogaplezier voor 2 online challenge. Ontvang 7 dagen lang yogaoefeningen speciaal ontwikkeld om met z’n tweeën te doen.
Het geven van complimentjes
Deze taal van de liefde uit zich in woorden. Van het ‘wat zie je er goed uit’ tot de snail mail kaartjes die je stuurt.  Als jij vaak de drang hebt om iemand te zeggen, schrijven of appen dat je de ander waardeert, mooi en/of aantrekkelijk vindt, dat je zo blij bent dat degene in jouw leven is, laat weten dat je aan diegene denkt en veel koosnaampjes gebruikt, is er grote kans dat dit jouw voorkeurstaal is.
Het doen van klusjes
Deze klinkt misschien raar, maar kan je zien als het ‘ontzorgen’ van de ander. Hieronder vallen acties als het doen van klusjes in huis zoals de kattenbak verschonen en de vuilnisbak verschonen, tot het doen van de gezamenlijke belastingaangifte. Een ook aanbieden om midden in de nacht iemand naar het vliegveld te brengen of ergens aan het andere eind van het land op te halen zijn vormen van deze liefdestaal. Als jij jezelf regelmatig hoort zeggen ‘oh, dat doe ik wel even voor je’ is er grote kans dat dit jouw voorkeurstaal is.
Fysieke nabijheid opzoeken
Tsja, wat moet ik over deze taal van de liefde zeggen? Dit is de taal van het lichaam! Alles van aai over de wang tot berehug en natuurlijk ook snelle of urenlange seks valt hieronder. Als jij graag en veel knuffelt met je vrienden en vriendinnen, het allerliefst de hele dag en nacht je partner wilt aanraken en niet naast hem of haar op de bank wilt zitten maar op schoot, is er grote kans dat dit jouw voorkeurstaal is.

Iedereen spreekt zijn eigen liefdestaal

De talen van de liefde zijn allemaal even ‘goed’. De een is niet beter of effectiever dan de ander. Wel is het zo dat iedereen 1 of 2 van die vijf talen als voorkeurstaal gebruikt. Het is de manier waarop jij het makkelijkste, misschien zelfs automatisch, je liefde aan een ander toont. En ook de manier waarop jijzelf de liefde van een ander het liefst ontvangt. Vanzelfsprekend! Welke 1 of 2 voorkeurstalen dat zijn, is voor iedereen heel persoonlijk. Het kan dat je het vanuit je opvoeding hebt meegekregen, wat je gewend bent van thuis. Maar dat hoeft niet. Het verschilt gewoon per persoon. Vaak is het zo dat liefdesuitingen in de andere 3 of 4 talen minder sterk bij jou binnenkomen.

Miscommunicatie

In een relatie (of vriendschap) denken we vaak dat het voor de ander wel duidelijk is, dat jij toch overduidelijk je liefde of waardering laat blijken. Maar hier zit ‘m nu juist de crux. Want als je partner een andere voorkeurstaal heeft dan jij, dan zijn jullie met je liefdesuitingen dus langs elkaar heen aan het communiceren! Het is super interessant om je partner eens te vragen wat zijn/haar voorkeurstaal is. Want er kan een antwoord komen dat jij niet verwacht. Als je van elkaar weet wat de respectievelijke voorkeurstaal is, maakt dat dat je elkaar je liefde béter kan laten ervaren. Namelijk door de voorkeurstaal van de ánder te gebruiken! Zo’n vragenrondje kan je trouwens ook met je vriendinnen en vriendinnen doen. Super interessant en goed voor heel wat hilarische reacties.

Op cursus

Nu zijn er mensen die zeggen dat ze alle vijf de talen even goed spreken. Vind ik echt geweldig knap. De partners daarvan hebben mazzel. Voor de meeste anderen geldt echter dat er werk aan de winkel is 😉

Challenge

Hoort ‘samen dingen doen’ bij jouw top 2 en bij die van je partner/vriendin? Doe dan mee met deze challenge!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s