Mijn yogapad, Praktische tips, Yogataal

Voor jezelf kiezen – hoe doe je dat?

De eerste week van het nieuwe jaar is voorbij gevlogen. En al op nieuwjaarsdag (!) trapte ik bijna in de grootste valkuil: me laten overweldigen door een gevoel van zo veel ‘moeten’. Mijn ademruimte was voorbij, ik liep als een kip zonder kop door het huis, zag overal klusjes liggen en wist dat er een hele berg nieuwe plannen in mijn agenda genoteerd stond. Gelukkig was mijn lief in de buurt. Hij parkeerde mij op de bank met een kop thee en liet mij naar het schansspringen kijken. “Het is Nieuwjaarsdag. Iedereen is vrij. Jij dus ook. Je moet helemaal niets!”, zei hij. Zo overstemde hij luid en duidelijk dat stemmetje in mijn hoofd, dat me ertoe wilde aanzetten om alweer van alles op te pakken waar ik eigenlijk nog geen zin in had. En op dat moment nam ik me heilig voor dat ik dat dit jaar niet meer doe. Ik ben er klaar mee. Ik kies voor mezelf, en niet voor al dat moeten.
Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je nu misschien. Het leven is propvol gevuld met allerlei dingen die je nu eenmaal moet doen. Van belastingaangifte tot zorgen voor je huisgenoten. Dat kan je niet zomaar laten voor wat het is! Het hoort erbij, als je volwassen bent. Daarin heb je natuurlijk gelijk. Ik ben de laatste die zegt dat je je aan je verantwoordelijkheden zou moeten onttrekken. Maar toch kan je voor jezelf kiezen.
Het gaat er wat mij betreft dan om, dat je je eigen wensen en behoeftes minstens net zo zwaar laat tellen als die van anderen. Thuis, met je partner, in je gezin, op je werk. Dat je jezelf, jouw behoeftes en wensen, serieus neemt bij het besteden van je tijd. En zo veel mogelijk voorrang geeft.
“Niet de tijd is niet kostbaar, u bent het”  – Godfried Bomans
Voorrang geven aan je eigen wensen en behoeftes. Dat ben je waarschijnlijk niet gewend. Zo ben je niet opgevoed. Nee, ik ook niet. En toch mag het. Juist dat is een van de dingen die ik van yoga heb geleerd. We verwarren ‘voor jezelf kiezen’ nogal eens met ‘niets voor een ander doen’. Maar dat zijn twee totaal verschillende houdingen. Ik hoop dat je dat begrijpt. Het is zoals in het vliegtuig, waar de instructie luidt “eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, en daarna pas een ander helpen”. Voor iedereen geldt: je kan pas tijd, energie en zorg aan anderen geven als je het leeuwendeel van je leven voor je eigen wensen hebt gereserveerd! Anders loop je er compleet op leeg.

Wat wil jij zelf?

Dat blijkt voor veel mensen een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. We hebben allemaal een vrij goed idee van wat we niet willen. Maar wat willen we dan wél? Da’s een stuk lastiger. Dat komt omdat je daarvoor heel eerlijk moet zijn. Tijd en ruimte moet nemen om helemaal in je zelf gaan. Erkennen wat er in het diepste van jou leeft. Dat voelt heel kwetsbaar, naar jezelf. En naar die ander, die het jou vraagt. Want het kan zijn dat een ander dat wat bij jou het diepste zit, helemaal niet zo belangrijk vindt. Dan kan je je afgewezen voelen. Toch maakt het je sterk als je erkent wat jouw wensen en behoeften zijn. Want je laat jezelf ermee zien. Je komt op voor jezelf. Dat is jouw allerbelangrijkste taak tijdens je leven: jezelf zijn.
Jij bent even uniek als ieder ander, en jouw wensen en behoeften doen er net zo sterk toe als die van alle anderen. Iedereen heeft iets anders, diep in zich. En dat is ook juist zo mooi. Daardoor hebben we elkaar nodig, vullen we elkaar aan, trekken we elkaar ook aan. Daardoor leren we van elkaar. En ja, leren kan met ups en downs gaan, makkelijk of moeilijk. Maar onder dwang lukt het het allerslechtst.
Dwing jezelf dus niet door via ‘moeten’ te leren. Daarmee frustreer je jezelf slechts. En dat is nooit de bedoeling van jouw leven. Vul je leven met wat jij zelf wilt en wenst, en laat de mensen om je heen ervan meeprofiteren. Dit is er het juiste jaar voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s