Filosofie, Life coaching, Praktische tips, Yogataal

Santosha

“Ik ben tevreden met mijn ervaringen”
Santosha is een sanskriet woord, de tweede van de vijf niyama’s (morele idealen) uit de klassieke yoga. In het Nederlands wordt santosha vertaald met tevredenheid.

Affirmaties om santosha te ontwikkelen

In de blogserie yogafilosofie en de moderne mens vertaal ik de eerste twee stappen uit de Raja yoga (yama’s en niyama’s) naar een serie affirmaties die jij kan gebruiken om jezelf innerlijke kracht te geven. In deze achtste aflevering zijn de affirmaties gericht op het ontwikkelen van santosha, tevredenheid. Volgens de yogafilosofie zijn we allemaal engelen geweest die zich zó verveelden in de lichtheid, dat we er bewust voor hebben gekozen om terug te keren naar de aarde om hier als mens de dingen weer volledig te kunnen ervaren.Tevredenheid over die ervaringen is volgens de yogafilosofie de basis van geluk. Geen verlangen naar meer of minder, beter of slechter, maar acceptatie zonder oordeel. Dat maakt dat jouw menselijke energie harmonieus wordt. Als jij je regelmatig uit balans of ontevreden voelt, dan is santosha jouw thema.

Hoe gebruik je affirmaties?

Kies de affirmatie die weergeeft waar jij jezelf graag in wil versterken en zeg de affirmatie meermaals per dag tegen jezelf. Liefst hardop. Kies een andere affirmatie als je merkt dat de verandering in jou is ingezet, of als jouw behoefte verandert.

Affirmaties die je helpen te relativeren

“Ik kies iedere dag voor een nieuw begin. Elk van mijn bewuste keuzes is de juiste keuze. Ik leef volop in het nu, zonder erin gevangen te zijn. Ik ben, wie ik ben.”

Affirmaties die je helpen je oordeel los te laten

“Van alle oordelen die ik vel, is het oordeel over mijzelf het belangrijkste. Ik geef mijzelf ruimte door niet te oordelen. Ik zoek de kern der dingen, los van de vorm.”

Affirmaties die je helpen je tevredenheid te vergroten

“Ik ben dankbaar voor wat ik ervaar. Ik erken mijn successen en mijn falen. Ik heb het recht om tevreden te zijn. Ik ben waardevol, ik ben genoeg. Ik sta volledig achter mijzelf.”

Wil je meer weten over santosha?

Wil je meer leren over santosha en hoe jij het als basis voor jouw dagelijkse leven kan hanteren? Deze en de andere yama’s en niyama’s maken standaard onderdeel uit van mijn yogalessen. Geef je op voor een proefles, zodat je 1-op-1 van mij kan leren hoe santosha jou gelukkig kan maken!

 

Een ontspannend kadootje voor jou_3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s