Challenge, Life coaching, Praktische tips, Yoga technieken, Yogavormen

Levenskracht

Daar lag hij, als een bundeltje in de armen van zijn kersverse moeder. Zijn blauwe oogjes boorden zich diep in die van haar. Ik stond erbij en probeerde zijn aandacht te trekken. Maar dat kon hem niet afleiden. Hij liet de verbinding met de bron van zijn bestaan niet los. Letterlijk niet uit het oog. En hoe langer hij keek, hoe meer hij ging stralen.

Leeg

Hoe vaak komt het voor dat jij je zo sterk verbindt met jouw bron van je bestaan? Met dat wat jou levenskracht geeft? De realiteit is dat we die verbinding vaker vergeten dan actief ruimte geven. Je to-do lijst slokt al je aandacht op. Je baan vreet jouw energie. De zorg voor je gezin vult vanzelfsprekend al jouw tijd. En plotseling ben je leeg.
Als je langer aan je eigen wensen en behoeftes voorbij gaat, en voorrang geeft aan anderen, raak je los van je levenskracht. Daarmee pleeg je roofbouw op jezelf.

Waarom gun jij jezelf geen moment voor je zelf?

Eigenlijk voel je het heel goed, wanneer je een moment voor jezelf nodig hebt, om je op te laden met nieuwe levenskracht. En je weet ook precies wat je nodig hebt om jezelf weer met jouw levenskracht te verbinden. Het kan zo simpel zijn als je een kwartier terugtrekken in de badkamer, voor een gezichtsmasker of een voetenbad. Een half uur op de bank zitten met een kop thee of koffie en een fijn boek. Of wat yogaoefeningen, een meditatie of visualisatie doen.
Waarom doe je dat dan niet, als je er behoefte aan hebt? Wees eerlijk! Is jouw antwoord dat je alle andere mensen en hun verwachtingen en vereisten voorrang geeft, boven tijd voor jezelf? Omdat je vindt dat dat zo hoort, dat het jouw taak is om voor die anderen te zorgen, om die anderen gelukkig te maken? Je bent zeker niet de enige die zo leeft en denkt, bijna iedereen die bij mij op de yogamat komt, heeft deze overtuiging. Maar laat ik je zeggen: het is niet waar! Andere mensen zijn niet belangrijker dan jij. Jij bent zelf het allerbelangrijkste in jouw eigen leven. Jouw belangrijkste opdracht in het leven is het, om zelf voor jezelf te zorgen. Die taak heeft iedereen. Vanaf dat we zo’n kleine bundel in de armen van onze moeder zijn, tot aan de laatste adem die we uitblazen.

Zuurstof

Goed voor jezelf zorgen is een basisvereiste om ook voor anderen te kunnen zorgen. Het is zoals in het vliegtuig wordt gezegd: eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, en dan pas een ander daarbij helpen. Nu hebben de minsten van ons in het vliegtuig daadwerkelijk in zo’n situatie gezeten, dat we gebruik moesten gaan maken van dat zuurstofmasker. Gelukkig maar! Misschien is het daarom dat we de noodzaak van die regel in het dagelijks leven niet erkennen. We denken dat ons niets kan gebeuren. Maar ook daar kan je door zorgen, drukte en stress het gevoel hebben dat je stikt.

Doorbreek het uitputtende patroon

Stop dus met jouw eigen behoeftes en wensen negeren. Neem ze vanaf nu serieus. Reserveer tijd voor jezelf, als éérste in je agenda, iedere dag weer. Zoek de bron van jouw levenskracht en blijf ermee in verbinding. Laad jezelf tussen de bedrijven door op, door regelmatig tijd en aandacht aan jezelf en jouw behoeftes te geven. Daarna zijn die anderen dan weer aan de beurt.
Ademruimte challenge blog banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s