Intuitie, Mijn yogapad, Voelen

Diffuus

In mijn hoofd is het wazig. Niets is er helder. Gedachtes en gevoelens zijn diffuus. Alsof er mist hangt, binnenin mij. Ik merk dat ik gedachtes niet afmaak. Plannen niet uitwerk. Dingen niet afmaak. Letterlijk geen kijk heb op wat er nog moet gebeuren.
Dit is een vreemde gewaarwording. Want ik ken dit niet van mijzelf. Ik ben eigenlijk altijd scherp, gefocust en helder. Toen ik het vanochtend aan mijn geliefde yogaleraar vertelde, wist hij precies wat ik bedoelde. “Je bent langzaam aan het verdwijnen”, zei hij.

Zijn

Vanuit yoga gedachte is dat heel mooi. Mijn ego, mijn persoonlijkheid verliest aan kracht en wordt diffuus. Wat de ziel de gelegenheid geeft om het over te nemen. Ik merk het zodra ik in de les op mijn yogamat zit. Dan stroomt er een andere energie door mij. Yogafilosofie en asana’s komen binnen en ik breng ze moeiteloos en helder over op degene die tegenover mij zit. Ik ken het ook van mediteren. Daarin laat ik mijn lichaam en bewustzijn zonder problemen los om in een vrije staat van zijn te zijn.

Mens-zijn

Maar vanuit mens-zijn, bij mijn volle bewustzijn, is deze diffuse staat van zijn best beangstigend! Ik heb het gevoel nergens grip op te hebben, nergens mee verbonden te zien. Fysiek dan, want energetisch neemt mijn verbondenheid duidelijk toe. Zonder woorden, zelfs over duizenden kilometers afstand en door de tijd heen. Als mens leven we echter in de vorm, hunkeren we naar verbinding met materie, of dat nu dingen, dieren of mensen zijn. We willen alles letterlijk voelen, buiten ons en in ons, want dat maakt ons mens. Dat geldt voor jou en evengoed voor mij.

Aarden

Dé kunst is, weet ik, om die verbinding met de aarde, bewust terug op te zoeken. Met mijn billen op dat meditatiekussentje. Knollen en wortels eten. Aardse geuren opsnuiven. Eén ding tegelijk doen. En stoppen met proberen door de mist heen te breken.

Uitstel van actie

De mist is misschien beangstigend, maar helpt me ook om dingen minder scherp te zien en te voelen, en daardoor om te relativeren. Hij dwingt tot uitstel van actie, tot een beter moment dan nu zich aandient.
Want net zoals de zon op een gegeven moment altijd door de mist heen breekt, zo zal de helderheid in mijn hoofd terugkeren. En dán is het moment om nieuwe acties uit te zetten. Niet eerder.
Een ontspannend kadootje voor jou_2
Wat doe jij om helderheid in je hoofd te krijgen? Geef een reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s