Shaucha
Filosofie, Life coaching, Praktische tips, Yogataal

Shaucha

“Ik ben zuiverheid in mijn gedachtes, woorden en daden.”

In de blogserie Yogafilosofie en de moderne mens vertaal ik de eerste twee stappen uit de Raja yoga (yama’s en niyama’s) naar een serie affirmaties die jij kan gebruiken om jezelf innerlijke kracht te geven. Na de yama’s, ofwel morele weigeringen die jou de kracht geven om jezelf los te maken van de gekte van onze maatschappij, kan je je richten op het ontwikkelen van nieuwe morele idealen, de niyama’s. De niyama’s geven je houvast om je op een andere manier te gaan manifesteren in je leven, los van alle invloeden om je heen.
De eerste van de vijf niyama’s (morele idealen) uit de klassieke yoga, is Shaucha. In het Nederlands wordt shaucha vertaald met zuiverheid.

Affirmaties om shaucha te ontwikkelen

In deze zevende aflevering van de serie zijn de affirmaties gericht op het ontwikkelen van shaucha, zuiverheid. Die zuiverheid heeft zowel betrekking op mentale zuiverheid (het consequent zijn in je gedachten, woorden en daden), als op fysieke zuiverheid (je lichaam zuiver houden). Als je regelmatig moeite hebt met consequent en zorgvuldig zijn, dan is shaucha jouw thema.

Hoe gebruik je affirmaties?

Kies de affirmatie die weergeeft waar jij jezelf graag in wilt versterken en zeg de affirmatie meermaals per dag tegen jezelf. Liefst hardop. Kies een andere affirmatie als je merkt dat de verandering in jou is ingezet, of als jouw behoefte verandert.

Affirmaties die je helpen zuiver te zijn in je gedachtes

“Mijn gedachtes volgen zuivere intentie. Mijn gedachtes zijn vervuld van licht. Met mijn gedachtes creëer ik harmonie. Wat in mijn hart leeft, leeft in mijn gedachtes. Alles wat ik denk komt voort uit liefde. Met mijn gedachtes bouw ik aan een mooiere wereld. Met mijn gedachtes breng ik zuivere energie in beweging. Ik denk niet langer in oordelen.”

Affirmaties die je helpen zuiver te zijn in je woorden en daden

“Als ik A zeg, zeg ik nooit meer B. Mijn woorden zijn helder en concreet. Ik zeg waar het op staat. Ik speel geen spel met woorden. Ik spreek zuiver zonder manipuleren. Wat in mijn hart leeft, draag ik op mijn tong. Ik spreek mijn eigen waarheid. Mijn daden volgen mijn woorden. Een man een man, een woord een woord. Ik volg de lijn die ik uitspreek.”

Affirmaties die je helpen je fysieke zuiverheid versterken

“Mijn lichaam is mijn tempel. Ik laat onzuiverheden van mij afglijden. Ik hou mijzelf en mijn omgeving schoon. Rust, reinheid, regelmaat. Opgeruimde omgeving, opgeruimde geest. Ik ben wat ik eet. Ik voed mijn lichaam met zuiverheid.”

Een ontspannend kadootje voor jou_2

Wil je meer weten over shaucha?

Wil je meer leren over shaucha en hoe je jij het als basis voor jouw dagelijkse leven kan hanteren? Deze en de andere yama’s en niyama’s maken standaard onderdeel uit van mijn yogalessen. Geef je op voor een proefles, zodat je 1-op-1 van mij kan leren hoe shaucha jou krachtiger en gelukkig kan maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s