Intuitie, Life coaching, Praktische tips, Voelen, Yoga technieken

25 manieren om keuzestress te vermijden

Weet jij nooit wat je moet kiezen in een restaurant? Hangt jouw kast vol kleding maar heb je iedere ochtend weer ‘niets om aan te trekken’? Wordt je twijfel om je voor een leuke yogales aan te melden groter, naarmate je meer mogelijkheden hebt bekeken? Grote kans dat je leidt aan keuzestress. En dat je, als je eerlijk bent, compleet in de stress bent geschoten van de titel van deze blog! Hoe hoopgevend die ook voor je klinkt klinkt.

Onderzoek naar keuzestress

Er zijn verschillende onderzoeken naar het fenomeen keuzestress gedaan. Uit allemaal blijkt dat het een typisch kenmerk van deze tijd is. Er is van alles mogelijk, maar het ontbreekt ons aan vaste kaders op basis waarvan we onze keuzes maken. Vroeger had je daarvoor richtlijnen vanuit je geloof, of vanuit je sociale omgeving. Nu zijn we zo vrij in het maken van onze keuzes, dat de verantwoordelijkheid voor die keuzes ook compleet bij jezelf ligt. Je kan niemand anders dan jezelf de schuld geven van een tegenvallend resultaat. Dat maakt dat keuzes, met name voor de perfectionisten onder ons, spanning veroorzaken. Je weet immers nooit vooraf of je wel de beste keuze maakt.
Zelf heb ik gemerkt dat veel vrouwen daarom geneigd zijn om het maken van de keuze af te schuiven op een ander. Zelfs als het een keuze betreft die eigenlijk alleen jezelf aangaat. Vooral partners worden daar graag voor gebruikt. (“Vind je het goed als ik vanavond naar de yogales ga?”). Maar ook vriendinnen (“Mmmm, leuk yogaweekend! Zullen we samen gaan?”) , ouders (“Ik zou wel een dag minder willen werken. Maar alleen als jullie dan extra op de kinderen willen passen?”) en zelfs kinderen worden ervoor ingezet! (“Zullen we vanavond aardappelen en sperziebonen eten of pannenkoeken?”). Eigenlijk een beetje laf, vind ik. Want door iemand anders de keuze te laten maken, en die keuze over te nemen, verschuil jij je achter die persoon. Je gebruikt de ander als schild. En als de keuze niet uitwerkt zoals jij graag wilt, geef je de ander daar ook nog de schuld van. Dat is niet zuiver.

Hoe stop je keuzestress?

Je kan keuzestress op verschillende manieren te lijf gaan. Allereerst kan je het aantal keuzes dat je te maken hebt, sterk verminderen. Dit vraagt een verandering van je mindset: je moet leren tevreden te zijn met wat je al hebt of kent, in plaats van te zoeken naar anders, beter of meer. Ik zag eens een film, waarin een mevrouw 7 identieke witte blouses, 7 zwarte broeken en 7 zwarte vestjes kocht. Die droeg ze om beurten, gewoon iedere dag een setje. Het was het enige dat ze in de kast had. Daardoor hoefde ze ’s morgens nooit meer te kiezen wat ze aan moest doen. Of zich zorgen te maken om haar look. Briljant! Ook op andere gebieden van je leven kan je de afwisseling (die keuzestress met zich meebrengt!) sterk verminderen. Gewoon iedere dag bij het ontbijt eenzelfde lekkere boterham met kaas en koffie in dezelfde mok bijvoorbeeld. Altijd naar dezelfde fijne plek op vakantie in plaats van ieder jaar in een andere streek of ander land. Steeds dezelfde producten gebruiken, van dezelfde merken. En niet switchen als er iets anders in de aanbieding is. Door het aantal keuzes in je leven zo terug te brengen krijg je heel veel rust.

Niet perfect maar passend bij jou

Bij de keuzes die dan overblijven is dé methode om keuzestress te verminderen, om je perfectionisme los te laten. Streef er niet naar om de perfecte keuze te maken, maar om een passende keuze te maken. Wat een passende keuze is? Dat bepaal jij zelf. Je komt erachter wat een voor jou passende keuze is, door goed contact met jouw ziel te maken. Met jouw diepere weten, jouw voelen, jouw intuïtie. Die kunnen jou naadloos vertellen welke doelen voor jou in je leven belangrijk zijn. Welke dingen jij te leren hebt, welke ervaringen jij hebt op te doen. Die antwoorden maken helder welke keuze passend voor jou is. Zonder enige twijfel. Onthoud dat twijfel altijd voortkomt uit je ego, uit je mind, uit angst. Niet uit je ziel. Je ziel is krachtig, helder, optimistisch en vrij.

Grand dessert van mogelijkheden

En als er zich mogelijkheden voordoen waarin je niet hóeft te kiezen, kies dan ook niet. Kiezen uit 3 zelfgebakken taartjes op een verjaardag? Nee hoor, ik vraag al jaren gewoon van alle drie een stukje. Met mijn man op vakantie of in mijn uppie een weekje weg? Ik doe het allebei (en vraag géén toestemming aan hem!). Ontstijg waar het maar kan de dualiteit van óf..óf.. en ga voor én..én. Stop gewoon met kiezen! Als je bij een keuze ‘ja’ zegt tegen het ene, zeg je namelijk automatisch ‘nee’ tegen een andere ervaring. Terwijl onze ziel ervoor heeft gekozen om als mens op de wereld te komen, om zo veel mogelijk te ervaren en om daarvan te leren. Gun jouw ziel al die ervaringen. Richt je leven zó in dat jouw keuzes naar meer ervaringen leiden en geniet ervan. Dan vloeit de stress vanzelf weg. Succes!

De passende keuze voor jou

Leer in 2 dagen goed contact met jouw ziel te maken en ontmoet daarbij jouw zielsverwanten. Meld je aan voor het Soul Searchers Yoga Weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s