Filosofie, Intuitie, Life coaching, Mijn yogapad, Voelen, Yoga technieken

Durf jij te twijfelen?

Eigenlijk twijfel ik over alles. Ik neem niets zomaar als waar of zeker aan. Mijn twijfels zijn gemaskeerd in de vorm van vragen. Dat doe ik bewust. Zo valt het niet zo op dat ik eigenlijk bij alles wat wij normaal vinden, mijn vraagtekens zet.

We zijn allemaal illusionisten

Onze geest is er enorm goed in om eigen beelden, verhalen, ideeën te produceren. Daarmee leef jij je eigen waarheid, jouw wereldbeeld is het juiste en jouw geloof en aannames kloppen.
Door yoga heb ik geleerd om dat alles in vraag te stellen. Van de ideeën die ik heb tot de dromen die ik naleef. Van de liefde die ik voel tot het verdriet dat ik ervaar. Ik twijfel voortdurend aan de echtheid ervan. De grote hamvraag die ik mij keer op keer stel is: is dit écht, of is het illusie?

Niets is vanzelfsprekend, niets is waar

Je denkt misschien dat de wereld er voor anderen net zo uitziet als voor jou, maar dat is niet zo. Jouw wereldbeeld verschilt dag en nacht met dat van mij. Dat klinkt ongelooflijk maar het is echt zo. Je zegt de woorden die we allemaal hebben geleerd, je benoemt kleuren, geuren of emoties, schetst beelden en toch… in mijn hoofd neem ik iets heel anders waar dan jij in jouw hoofd. Dat is de reden dat mensen elkaar vaak zo moeilijk begrijpen. Omdat we compleet andere dingen waarnemen. Leuk woord trouwens, waarnemen. Het omvat de complete zintuiglijke ervaring van horen+zien+ruiken+proeven+voelen, die per definitie per individu verschilt. Geen wonder dat we de waarheid als individuen ook allemaal anders ervaren!

Je twijfels uitspreken vraagt lef

Het vraagt lef om alles wat voor jou of anderen normaal is, klopt en juist is, in twijfel te trekken. Het leverde mij een keer een flink vervelend moment met mijn moeder op. Ze vertelde mij hoe zij haar huwelijk met mijn vader had ervaren, als jonge blom. Daarbij had ze de nodige op- en aanmerkingen op het gebrek aan communicatie met mijn vader. Bij alles wat ze aanhaalde, vroeg ik haar of datzelfde niet ook voor haar gold. Ik vond het wel een interessant gespreksonderwerp. En een stukje zelfreflectie zo veel jaar na dato kon ook geen kwaad, dacht ik. Nou, dat was duidelijk niet gewenst! Woedend was ze, dat ik haar waarheid in twijfel durfde te trekken.

De grote zoektocht naar die ene waarheid

En toch blijf ik vragen stellen, ook aan jou, in mijn lessen. Ik heb gemerkt dat de waarheid vaak pas duidelijk wordt als je de situatie van verschillende kanten bekijkt. Het is een soort meerpuntsmeting, waarbij alles even mogelijk blijkt en de waarheid zich in het middelpunt bevindt. Sommige mogelijkheden resoneren niet met je, en bij anderen voel je dat er een kern van waarheid in kan zitten. Het middelpunt is in eerste instantie vaak onzichtbaar, maar je vóelt het als je er dichterbij komt. Dat is een heel mooi en interessant proces. Ik daag je uit om het aan te gaan!
Banner Life Happens_2

Een gedachte over “Durf jij te twijfelen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s