Filosofie, Life coaching, Praktische tips, Yoga technieken

Patronen in jezelf herkennen

Jij bent uniek. Van jou is er maar één. Jij hebt jouw eigen kijk op de wereld en jouw unieke leven. Dat weet je en dat voel je ook zo. Jij ervaart waarschijnlijk dat anderen heel anders zijn. Maar dat is grotendeels schijn. Wij mensen lijken namelijk in veel meer op elkaar dan we willen. Je bent meer hetzelfde als anderen dan je lief is.
Puur genetisch gezien ben je slechts voor 50% ‘uniek’. De andere helft komt overeen met 25% je vader en 25% je moeder. Dat is goed zichtbaar als je broers en zussen hebt. In het uiterlijk maar ook vaak in karakter neigt daarvan de één vaak richting vader, de ander richting moeder. En een derde is een echte mix, is mij al vaker opgevallen.

Nature-nurture

Jouw genetische aspecten, daar kan jij zelf weinig aan veranderen (behalve met grote medische ingrepen). Maar hoe je verder bent, denkt en handelt, ook daarin lijk je meer op anderen dan je in eerste instantie zelf doorhebt. Dat komt omdat die kanten van jezelf zijn gevormd door de omgeving en omstandigheden waarin je bent opgegroeid. Daarover zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken en studies gepubliceerd.  Het naturenurturedebat (aanleg-opvoeding-debat) is de discussie omtrent de oorsprong van de eigenschappen van een individu. In deze discussie bestaan meerdere standpunten, die variëren tussen twee extremen: Nature: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door aanleg, bijvoorbeeld het genetisch materiaal.  Nurture: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door opvoeding, voornamelijk door de leefomgeving.

Yoga zelfstudie

In de yogafilosofie worden nature en nurture beiden erkend maar worden beiden ook gezien als aspecten waar je jouw zelf aan kunt onttrekken. Van alles waarmee jij bent geboren (karmische lading, heet dat in yoga), kan jij je tijdens jouw leven vrijmaken. En van alles wat jou door je opvoeding is opgelegd en belemmert (angsten, patronen, normen en waarden), mag jij je óók losmaken. De yogamanier daarvoor is zelfstudie, svadyaya. Zelfstudie (‘het bestuderen van het zelf’) betekent jezelf tot middelpunt van jouw observaties maken. Bij mij in de yogalessen begint dat bij jouw lichaam. Wat voel je eigenlijk, als je in een yogahouding gaat? Spanning, pijn, ontspanning, niets? Wat denk je daarbij? Zijn die gedachten opbouwend, neerbuigend, demotiverend, competitief, berustend of anders? Later is de vraag ‘Waar heb je behoefte aan?’. Welke manier van omgang met jouw lichaam helpt jou je goed te voelen?

Weg met de automatische piloot

Na het (weer) leren voelen van jouw lichaam kan je de werking van jouw lichaamsfuncties gaan bestuderen. Beweging, slaap, praten, eten, luisteren. Je neemt ze bewust onder de loep. Daardoor zal je merken dat jij veel op de automatische piloot functioneert. Je doet omdat jij het zo geleerd en gewend bent, je volgt vaste patronen. Maar passen die echt bij jou? Helpt het jou om tevreden, gevoed, veilig en rustig te zijn, ieder moment opnieuw? Of kan je een patroon vervangen door jouw eigen, unieke wijze? Dit is een aanpak die lijkt op een van de technieken die je in mindfulness tegenkomt, maar hier ga je veel dieper in op de verbinding met jouzelf en minder met je omgeving.

Vrije geest

Nog een stap verder in zelfstudie is het bestuderen van de werking van je eigen geest. Is wat jij denkt wel waar? Hoe komt het dat je dit denkt? Welke aannames liggen daaraan ten grondslag? Zijn die wel waar? Altijd? Je wordt jouw eigen psycholoog en dat is reuze interessant! Want hoe meer patronen je in jouzelf herkent en in twijfel trekt, hoe meer mogelijkheden er voor je opengaan. Alsof er steeds meer deurtjes in je geest openen en het licht er vrij in kan doorstralen. Heerlijk!

In jezelf investeren

Het herkennen van patronen in jezelf en ze naar behoefte te veranderen is een proces waarmee je de rest van je leven bezig kan zijn. En waarom ook niet? Ik hoor je al klagen ‘pfff, dat is wel vermoeiend, mijzelf steeds bestuderen en opnieuw uitvinden’. Laat ik je dan zeggen dat het inderdaad klopt dat bewustzijn energie en aandacht vraagt. Die energie en aandacht stop je echter wel rechtstreeks in jouzelf en krijg je ook dubbel en dwars terug in een beter, perfect bij jou passend leven. Is dat jou die inspanning dan niet waard?

Aan de slag!

NB. Ik help je graag bij je zelfstudie! Meld je aan voor een persoonlijk life coachingstraject en krijg mijn gloednieuwe online cursus Life Happens er GRATIS bij. Hier vind je meer info.
Een kadootje voor jou

Een gedachte over “Patronen in jezelf herkennen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s